Rozmiar: 1809 bajtów

PODSTAWOWE POJĘCIA CHEMICZNE Rozmiar: 1174 bajtów

Rozmiar: 311 bajtów

Mieszanina

Zmieszane ze sobą co najmniej dwie substancje chemiczne.

Mieszanina jednorodna

Mieszanina, której składników nie można zobaczyć gołym okiem lub za pomocą prostych przyrządów optycznych,
np.: powietrze, roztwór soli w wodzie, roztwór cukru z wodą, mosiądz, brąz.

Mieszanina niejednorodna

Mieszanina, której składniki można zobaczyć gołym okiem lub za pomocą prostych przyrządów optycznych,
np.: piasek z wodą, opiłki żelaza z siarką, żwir z wodą, piasek z makiem.

Sposoby rozdzielania niektórych mieszanin jednorodnych:

Krystalizacja

wydzielanie z roztworu substancji w postaci kryształków wskutek odparowania rozpuszczalnika

Destylacja

rozdzielenie składników mieszaniny ciekłej, z wykorzystaniem różnic temperatur wrzenia substancji

Sposoby rozdzielania niektórych mieszanin niejednorodnych

Dekantacja

oddzielenie ciała stałego od cieczy przez zlanie klarownej cieczy znad osadu

Filtracja (sączenie)

przelewanie mieszaniny cieczy z ciałem stałym przez sączek z bibuły

Sedymentacja

opadanie na dno naczynia cząsteczek ciała stałego w cieczy pod wpływem siły ciężkości

Roztwór

Mieszanina dwóch lub więcej substancji, nierozdzielająca się w długich okresach czasu .
W roztworach jedna z substancji jest rozpuszczalnikiem, a druga substancją rozpuszczaną;
np.: roztwór soli kuchennej w wodzie: sól jest substancją rozpuszczaną, woda - rozpuszczalnikiem.

Pierwiastek chemiczny

Substancja prosta, której nie można rozłożyć na prostsze;
np.: tlen, wodór, azot.

Związek chemiczny

Substancja złożona z co najmniej dwóch różnych pierwiastków, trwale ze sobą połączonych;
np.: woda, dwutlenek węgla.

Substancja chemiczna

Rodzaj materii o określonym stałym składzie chemicznym.
Każda substancja posiada zespół cech charakterystycznych dla niej - właściwości, pozwalający na jej rozpoznanie.
Są to:
Rozmiar: 96 bajtów właściwości fizyczne - stan skupienia, gęstość, barwa, połysk, temperatura wrzenia i topnienia, przewodnictwo elektryczne i cieplne.
Rozmiar: 96 bajtów właściwości chemiczne - zapach, smak, palność, reaktywność.

Zjawisko fizyczne

Przemiana, w wyniku której nie powstaje żadna nowa substancja;
np.: topnienie parafiny, parowanie wody, rozdrabnianie kryształków cukru.

Reakcja chemiczna

Przemiana, w wyniku której powstaje nowa substancja o innych właściwościach;
np.: spalanie magnezu, powstawanie tlenu z tlenku rtęci, rdzewienie żelaza.

POWTÓRKA Z LEKCJI

Rozmiar: 311 bajtów