![]() |
ESTRY |
ESTRY - to związki chemiczne, które powstają w wyniku działania kwasu na alkohol.
Reakcja ta nosi nazwę estryfikacji. Przebiega w środowisku kwaśnym - w obecności stężonego kwasu siarkowego (VI). Ogólnie można ją zapisać:
KWAS + ALKOHOL --> ESTER + WODA
OGÓLNY WZÓR ESTRÓW |
![]() |
NAZEWNICTWO ESTRÓW
Nazwy estrów tworzy się wychodząc ze zwyczajowych lub systematycznych nazw kwasów karboksylowych i alkoholi.
Pierwszy człon nazwy związany jest z nazwą kwasu od którego pochodzi ester, np.: mrówczan - od kwasu mrówkowego, octan - od kwasu octowego itp.
Drugi człon nazwy pochodzi od nazwy grupy alkilowej odpowiedniego alkohlu, np.: metylowy - od alkoholu metylowego, etylowy - od alkoholu etylowego, itp.
PRZYKŁADOWE NAZWY I WZORY ESTRÓW
NAZWA I WZÓR SUMARYCZNY |
NAZWA I WZRÓR SUMARYCZNY |
NAZWA I WZÓR SUMARYCZNY |
WZÓR PÓŁSTRUKTURALNY |
HCOOH |
C2H5OH |
HCOOC2H5 |
![]() |
CH3COOH |
C4H9OH |
CH3COOC4H9 |
![]() |
C3H7COOH |
CH3OH |
C3H7COOCH3 |
![]() |
CH3COOH |
C3H7OH |
CH3COOC3H7 |
WŁAŚCIWOŚCI ESTRÓW
Estry niższych kwasów karboksylowych są bezbarwnymi, lotnymi cieczami, słabo rozpuszczalnymi w wodzie,
o przyjemnym owocowym zapachu, np.:
mrówczan etylu ma zapach rumu;
octan etylu - zapach gruszek;
maślan etylu - zapach ananasów;
octan butylu - zapach bananów.
Estry kwsaów organicznych o dłuższych łańcuchach węglowych, występują w przyrodzie w postaci półpłynnych substancji, które wyglądem przypominają tłuszcz lub wosk.
Estry są dobrymi rozpuszczalnikami.
1. Rekacja estryfikacji jest odwracalna.
Estry pod wływem wody ulegają hydrolizie - rozpadowi na kwas i alkohol.
Ogólnie reakcję hydrolizy można zapisać:
ESTER + WODA --> KWAS + ALKOHOL
Przykład:
2. Estry reagują z wodorotlenkami.
ESTER + WODOROTLENEK --> SÓL KWASU KARBOKSYLOWEGO + ALKOHOL
Przykład:
C3H7COOC2H5 + Na OH --> C3H7COONa + C2H5OH
Estry to grupa związków najliczniejsza i najbardziej rozpowszechniona w przyrodzie.
Estrami są:
tłuszcze;
substancje zapachowe;
woski;
inne.
Ze względu na swe właściwości znalzły zastosowanie:
w przemyśle kosmetycznym do produkcji perfum, wód zapachowych, mydła;
W przemyśle spożywczym i cukierniczym do produkcji esencji smakowych i zapachowych.
CIEKAWOSTKA
Istnieją estry kwasów nieorganicznych, np. kwasów: azotowego (V), siarkowego (VI), fosforowego (V).
Najbardziej znane wśród estrów tych kwasów są:
nitrogliceryna - triazotan (V) gliceryny;
azotan (V) celulozy (bawełna strzelnicza) wykorzystywana do produkcji celuloidu i prochu bezdymnego;
estry kwasu siarkowego (VI) i wyższych alkoholi są składnikami detergentów.